Vissza<Ökoturizmus Orfűn

Ökoturizmus Orfűn

Orfűn minden adott a kikapcsolódáshoz! Gyönyörű táj és élő hagyományok: ezekre épül az orfűi ökoturizmus.  Itt még őrzik a hagyományokat,  színvonalas hagyományőrző rendezvényekkel, vízi- és ökoturisztikai programokkal várják az érdeklődőket.

Orfű a Baranya megyei Hegyháton, a Mecsek hegység északnyugati „hátánál”, Pécstől 16 km-re elhelyezkedő üdülőfalu. A völgy korábbi öt ősi települése (Orfű, Mecsekrákos, Bános, Mecsekszakál és Tekeres) formálódott az elmúlt jó negyven év alatt – a természeti értékek lehetséges megtartásával, sőt gyarapításával – az ember beavatkozása révén (tórendszer kialakítása) ezerarcú, mégis egységes, Európa szerte ismert üdülőterületté. A közel 1000 lelket számláló település kisvárosnyi (445 hektáros) belterületén lakó- és üdülőövezetek, erdők és tavak (az Orfűi, a Pécsi és a Herman Ottó- tó, összesen 113 hektár vízfelülettel) találhatóak egymás mellett. Az orfűi desztinációhoz tartoznak Abaliget, Kovácsszénája és Husztót települések, egymás kínálatát erősítve.

Ezt kínálja Önnek az orfűi térség:

Épített és szellemi örökség, kulturális értékek megismerése

– helyi védettséget élvező régi lakóházak, mint pl. Orfű-Tekeres látképe, Kovácsszénája ősi halmazos településszerkezete

– a Malommúzeum és a Kézműves Udvar

– a medvehagymára épülő gasztronómiai kínálat,

– hagyományőrző rendezvények;

Természeti értékek felfedezése

A természeti vonzerők alapja a Mecsek védett természeti értékei és karsztos formavilága, a karsztforrások és a barlangrendszer. Fedezze fel a természet értékeit Orfűn!

– Duna-Dráva Nemzeti Park, Nyugat-Mecsek Tájvédelemi Körzet,

– tanösvények és túraútvonalak,

– Mecsek Háza barlangi turisztikai központ,

– Abaligeti-barlang és Denevérmúzeum,

– Vízfő-forrás és Forrásház

Aktív kikapcsolódás a természetben

Orfűn több helyen is lehet lovagolni, kerékpározni (Pécs-Orfű-Abaliget) kerékpárút, horgászni-vadászni, kajakozni, vitorlázni, túrázni .

Erdei iskolák

Orfűn számos ifjúsági szálláshely van, ahol erdei iskolai programot is kínálnak.

 

További információ: www.orfu.hu