Vissza<Medvehagyma Ház

Medvehagyma Ház

2016. április 9-én nyitott meg Orfű új látványossága, a Medvehagyma Ház Ökoturisztikai Látogatóközpont.

Több év közös álmodozásának és tervezésének eredményeképpen a 2016-os Medvehagyma Fesztivál idején indult útjára a Medvehagyma Ház.

Logo_medvehagymahaz_vagott

Orfű szívében, a Pécsi-tó partján felépült Ökoturisztikai Látogatóközpont összekötő kapocs a természet és Orfű üdülőterülete között. Interaktív tárlatunk játékos formában mutatja be a Nyugat-Mecsek és a négy tó ökológiai értékeit, Orfű turisztikai látványosságait, kulturális kincseit. Az épület tetőteraszáról páratlan kilátás nyílik Orfűre és a Pécsi-tóra.

A hozzánk látogató gyerekeknek, felnőtteknek, családoknak érdekes látványosságot, túrákat, sport- és zenés programokat kínálunk. Az iskolai csoportokat oktató-, kiránduló- és erdei iskolai programokkal várjuk. A helyiek számára zöld szemléletű lakossági rendezvényeket szervezünk. 100 nm-es konferencia termünk esküvői szertartások, szakmai rendezvények céljából bérelhető.

A Medvehagyma Ház születésének háttere:

Az ökoturisztikai fejlesztés eredményeként felépült Medvehagyma Házban a látogatók a Nyugat-Mecsek érdekességeit, a természettel harmóniában fejlődő üdülőterületet, Orfűt és a négy tóból álló tórendszer ökológiai értékeit ismerhetik meg. Cél, hogy az újonnan létesült látogatóközpontban elhelyezésre kerülő tárlat interaktív, játékos formában mutassa be a területet a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Az épületet, amely önmagában is izgalmas látványosság, Pelényi Margit, Ybl Miklós-díjas építész tervezte. Az épületben lévő installáció a legkorszerűbb számítástechnikai módszerekkel került kialakításra.

A „Malom a múltból, látogatóközpont a jövőből” elnevezésű pályázat eredményeképpen jött létre és épült fel az ökoturisztikai látogatóközpont a Pécsi-tó partján. Ennek megvalósítására Orfű Község Önkormányzata 447 040 923 Ft vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást használhatott fel, mely projektnek része volt a meglévő Malommúzeum bővítése is.

A projekt kulturális célú fejlesztése a már meglévő Malommúzeumot egészíti ki egy papírmalommal, mely a papírkészítés teljes folyamatát mutatja be. A malom felépítése országos néprajzi és ipartörténeti szenzáció, hiszen napjainkra az összes kallómalom-típus minden egyes példánya eltűnt Magyarország területéről, így a hajdanvolt papírmalmok is. A papírmalom épületében – és ahhoz szervesen kapcsolódva – kaphat helyet egy tradicionális grafikai eljárásokat bemutató és alkalmazó nyitott grafikai műhely, ahol a papírmalomban előállított papír további feldolgozásra kerül, ezzel teljes vertikumát mutatva be a papír előállításának és művészi feldolgozásának.